Toimintavarmuutta. Kontrollia. Tehoa.
Useat maailman johtavista livemiksaajista ylistävät laajalti SSL Live-konsoleita. SSL Live-konsolit on suunniteltu auttamaan huippuluokan taidot omaavia operaattoreita tuottamaan erinomaisia tuloksia vaativimmissa keikka-, asennus-, kirkko- ja teatteriympäristöissä. Vieläkin suuremman DSP-tehon ja joustavuuden takaavan, seuraavan sukupolven Optimal Core Processing (OCP)-teknologian ansiosta SSL Live-konsolit ovat avain soinniltaan ylivoimaiseen lopputulokseen.
Kontrolli
Ota ohjakset
Erinomaisen ohjauspinnan avain on selkeä näkymä jokaiseen audioympäristösi osaseen sekä juuri oikean ohjaimen löytyminen käyttöön silloin kun sitä tarvitset. Tämä älykäs, elegantti ja miellyttävä sijoittelu on tulosta SSL:n ergonomiaa ja työnkulkuja kohtaan tuntemasta intohimosta. Kaikki yleisimmin käytetyt toiminnot on tarkasti aseteltu siten, että ne ovat helposti käsiesi ulottuvilla. Visuaalista palautetta on runsaasti ja siinä hyödynnetään tarkasti harkiten värimuutosteknologiaa, näin vältetään käyttäjän väsymistä pitkien operointien aikana. SSL Live-ohjauspinta on aidosti intuitiivinen yhdistelmä kosketusnäyttöeleitä ja hardware-ohjausta sekä työnkulkuja yksinkertaistavia, innovatiivisia ominaisuuksia.
Teho
Tehoa, jolla saat yhteyden
SSL Live-konsolien teho tuotetaan uudella ‘Tempest’-alustallamme, joka on varta vasten kehitetty livetuotantojen tarpeisiin. Olemme luonnollisesti erittäin ylpeitä uudesta fiksusta prosessointiteknologiastamme, mutta keskitymme kuitenkin siihen, millä on oikeasti merkitystä; että sinulla on tehoa tehdä työsi hyvin. Live valjastaa Tempestin tehon järkevän joustavasti; saat tasapainotettua resurssien jaon signaaliprosessoinnin ja konsoliarkkitehtuurin välillä projektien tarpeiden mukaan. Lähestymistavallemme ominaisen joustavuuden ansiosta useisiin muihin, kalliimpiin konsoleihin verrattuna saat enemmän tuloja ja lähtöjä, suuremmän määrän kanavia, stemmaryhmiä, auxeja, VCA:ita ja mastereita, enemmän prosessointityökaluja sekä enemmän signaaliprosessointivoimaa.
Tempest
Unelmien rakennusaine
Tempest, Live-konsoleiden tehon ydin, on erityisesti vaativiin liveympäristöihin kehitetty uusi neljännen sukupolven digitaalinen audioalusta. Uudelleen alusta alkaen suunnitellun Tempestin kehitystyössä hyödynnettiin yli 25 vuoden kokemusta digitaalisista konsoleista. Uudelleen käytetty, aiempi koodi – tuo SSL:n digitaalikonsolien aiempien sukupolvien upean soinnin avain – on kirjoitettu uudelleen uusimmilla ohjelmointikielillä. Tempestin ytimessä toimiva suuren kapasiteetin signaaliprosessori käyttää SSL:n patentoitua Optimal Core Processing (OCP)-teknologiaa tuottaakseen erittäin tehokasta ja luotettavaa toimintaa minimaalisella latenssilla. Tempest on kaiken sen tehon takana, jota Live tarvitsee tuottaakseen suurikokoisten tapahtumien edellyttämän mikseriarkkitehtuurin, prosessointitehon ja liitettävyyden. SSL Liven signaaliprosessori on täysin integroitu ohjauspintaan.
Helposti lähestyttävä
SSL Live-ohjauspinta tuo vuosikymmenien suunnittelukokemuksen ratkaisemaan liveäänituotannon erityistarpeita. Tuloksena on selkeä muotoilu, joka on intuitiivinen ja ergonomisesti tehokas. Joukko ainutlaatuisia ominaisuuksia varmistaa, että operaattori on koko ajan täysin tilanteen tasalla. Järjestelmä antaa sinulle vallan päättää, mikä on juuri sinulle sopiva tasapaino kosketusnäyttö- ja hardware-ohjauksen välillä.
Käyttöliittymät näytöllä
Konsolin sydämenä toimii yksi erittäin kirkas, korkean resoluution 19” multi-touch kosketusnäyttö. Näyttöä voidaan käyttää järjestelmän ja I/O:n konfiguroimiseen luomalla eri tilanteisiin sopivia ohjauspinta-asetteluita Layer Managerilla, Automation-käyttöliittymällä, Effects Rack:illa sekä Channel View- ja Console Overview- projektinäkymillä.
Channel View-näkymä on yksityiskohtaisen kanava-informaation selkeä ja loogisesti organisoitu yleisnäkymä ja käyttöliittymä. Tämä graafinen käyttöliittymä vastaa Fader Tile-lohkon liukuja ja sen kautta käyttäjällä on kosketusohjaus kaikkiin signaalitiehen liittyviin toimintoihin. SSL Eyeconix-näytöt pitävät huolen, että kanavatunnistus on välitöntä. Mittarit voidaan laajentaa näyttämään laajempaa näkymää. Kaksoisnapauttamalla yksittäisiä kanavia saadaan esiin yksityiskohtainen graafinen näkymä ja näin intuitiivisesti konfiguroitua ja monieleohjattua toimintojen valikkoja, joita ovat mm.; reititysasetukset, VCA:t, Auxit, stemmaryhmät, EQ, dynamiikka, All Pass Filter sekä panorointi. Live antaa mahdollisuuden muuttaa signaalitien prosessointijärjestystä sekä bussiarkkitehtuuria lennossa yksinkertaisesti vetämällä ja pudottamalla toimintoja.
On olennaista, että koko konsolin signaalin kulku voidaan nähdä yhdellä silmäyksellä. Tätä varten on kosketusnäytöltä toimiva Console Overview, jolta operaattori tunnistaa ja ohjaa helposti ja nopeasti kanavaa tai bussia, joka tarvitsee huomiota. Minkä tahansa kanavan tai bussin valitseminen Focus-liu’ulle tai Channel Tile-lohkoon on aina sananmukaisesti vain yhden painalluksen päässä. Kaikissa tuloissa ja lähdöissä olevien mittareiden ja kirkkaan punaisten yliohjaus-merkkivalojen ansiosta ongelmien paikallistaminen on helppoa ja yksi painallus riittää tuomaan täyden valikoiman signaalitien ohjaimia käyttöösi. Erillinen Automation-käyttöliittymä saadaan näkyviin päänäyttöön tai erilliselle monitorille/kosketusnäytölle.
Livellä suurimpienkin sessioiden hallinta on erittäin suoraviivaista. Se on avoimen arkkitehtuurin järjestelmä, jossa käyttäjä voi asettaa minkä tahansa kanavan, stemmaryhmän, VCA:n, Auxin, masterin jne mille tahansa käytössä olevalle Fader Tile-lohkolle ihastuttavan selkeää vedä-ja-pudota Layer Manager-käyttöliittymää käyttäen. Oli kyseessä sitten saliääni tai monitorit, Livellä saat rakennettua oman persoonallisen ja sitä kautta täydellisen asettelun. Erittäin elegantit Layer & Banking- ja Super Q-hardwareohjaukset sekä erinomaiset kosketusnäyttöasettelut tekevät sessioiden navigoinnista ja ohjaamisesta erittäin nopeaa ja supermiellyttävää.
L500 Plus-konsolin kanssa saat käytettyä tablettia ja parannettua kanavaprosessoinnin ja efektiräkin kosketusnäyttöohjausta SSL TaCo-tablettiohjaussovelluksella.
Ulkoisten tietokoneiden monitoreita tai kosketusnäytöllä varustettuja kannettavia, joissa käytetään SOLSA:a, voidaan asentaa varrella konsoliin ja näin saada vieläkin enemmän mahdollisuuksia kosketusnäyttöohjaukseen.
Väritoiminnot
Operaattorin konsolista saamat visuaaliset havainnot ovat elintärkeitä ja Livessä värejä käytetäänkin oivaltavasti. Liukusäädinlohkossa käytetään yhtä suurikokoista LED-nauhaa identifioimaan ja organisoimaan liukusäätimelle asetettua signaalitietä (VCA, Aux jne) tai instrumenttiryhmää (rummut, laulut jne). Käytettävät värit ovat operaattorin vapaasti määritettäviä. Myös ruudulla ja Quick Controls-ohjaimilla tapahtuvaan parametrieditointiin (Aux-lähtöjen tasot, EQ- & Efektiparametrit jne) käytettävien kontrollien värikoodaukset ovat käyttäjän määritettävissä. Kosketusnäytöillä ja eri editointiohjainten hardwareilla tehdyt valinnat voidaan asettaa aina seuraamaan toisiaan.
Eyeconix
Konsolin, jossa käytetään pankkeja ja sivunvaihtoja, kanavan tunnistamisen nopeus voi olla juuri se seikka, joka ratkaisee nolostumisen ja erinomaisuuden välillä. SSL:n ainutlaatuinen Eyeconix-näytön ansiosta jokaisessa kanavassa voidaan käyttää bittikarttakuvaa ikonina, näin vähennetään huomattavasti halutun kanavan paikallistamiseen ja käyttöönottoon kuluvaa aikaa.
Kanavat
SSL Liven kanava-arkkitehtuuri on erittäin joustava ja helposti konfiguroitava. Kanavissa on omaa prosessointitehoa ja niitä voidaan käyttää joko prosessorit päällä tai jos prosessointikuormaa halutaan vähentää, kuivina. Täysissä kanavissa on lyömätön valikoima prosessointityökaluja, yli- ja alipäästösuotimet, legendaarisen SSL-soinnin sisällään pitävä neljän kaistan parametrinen EQ (kytkettävissä Legacy- tai constant Q-tiloihin), kompressori ja siinä uusi putkiefekti lämpöä tuomassa, expander/gate, viive, panorointi sekä all pass-suodin. Kaksi insert-pistettä. Myös kuivissa kanavissa on kaksi insert-pistettä, mutta niissä ei ole prosessointityökaluja; ne siis käyttävät vähemmän prosessointitehoa. Kosketusnäytöllä oleva kanava-asetuspaneeli tekee konfiguroinnista ja reitityksistä nopeaa ja intuitiivista. Kanavat voivat olla leveydeltään mono, stereo, LCR, 4.0 tai 5.1, erilaisiin fold down-summauksiin on muokattavia vaihtoehtoja.
Stemmaryhmät
SSL Live-konsoleissa käytetään uuden tyyppistä signaalitietä, jota ei muista konsoleista löydy. Sitä kutsutaan nimellä Stem Group ja se toimii samaan tapaan kuin perinteinen apuryhmä. Stemmaryhmässä on kuitenkin lisättyjä ominaisuuksia, joiden ansiosta se on äärettömän tehokas. Stem Group on ainutlaatuinen hybridimiksausryhmä, joka yhdistää apuryhmän, tulon, auxin ja matriisin avainominaisuudet ja käärii ne kaikki yhdeksi erittäin tehokkaaksi työkaluksi. Stemmaryhmät antavat käyttöösi uskomattoman joustavia miksausprosessorin sisäisiä reititysvaihtoehtoja, joita ei muista live-konsoleista löydy. Muiden signaalitietyyppien tavoin se voidaan konfiguroida monin tavoin; mono, stereo, LCR, 4.0 ja 5.1. Käytössä on sekä prosessoiva että kuiva versio. Stemmaryhmien ansiosta sinulla on aivan uusia ja tehokkaita tapoja lähestyä miksauksia, ne tekevät luovasta ympäristöstäsi joustavan ja monipuolisen.
Prosessointijärjestys
Yksi Liven ainutlaatuisista kyvyistä on muuttaa kanavien, stemmaryhmien, mastereiden jne signaalitien prosessointilohkojen järjestystä reaaliajassa. Yksinkertainen ´lohkopyyhkäisy´-käyttöliittymä pääkosketusnäytössä mahdollistaa elementtien vetämiseen ja pudottamiseen mihin tahansa signaalitien pisteeseen.
Ulkoinen monitori
Jousitettuja puomivarsia voidaan asentaa konsolin sivuille. Varsia voidaan käyttää ruuduille tai kannettavan tai tarvikkeiden telineinä. Ulkoisia näyttöjä saadaan kytkettyä suoraan konsoliin näyttämään Console Overview- tai Automation-näkymää. SOLSA:a käyttävien erillisten tietokoneiden näyttöjä voidaan myös käyttää.
Fader Tile-lohko
Fader Tile-lohkoja voidaan vapaasti konfiguroida ohjaamaan haluttua signaalitietä kirkkaan värikoodauksen selkeyttäessä asettelua. Käyttäjät voivat asetella eri kanava/signaalitie-tyyppejä konsolille haluamaansa järjestykseen ja näin toteuttaa tarkasti omaa workflowtaan. Lohkot ovat itsenäisiä. Jokaisessa Fader Tile-lohkossa on 12 liukusäädintä, yhdessä lohkossa on viisi kerrosta viidessä pankissa eli käytössä on 25 pankkia. LCD-näytöillä varustetut Layer- ja Bank-näppäimet tekevät navigoinnista nopeaa. Jokaisessa kanavassa on kosketusherkkä 100 mm liuku, Solo, Mute, Query ja Select-näppimet, omat LCD-näytöt sekä valikoima pikaohjaimia. Jokaisen kanavaliu’un vieressä on 14 segmentin tasomittari ja erilliset gate- ja kompressiomittarit. Tilen toimintoja valitaan valikkonäppäimillä, näitä ovat mm. ´Swap´, jolla voidaan asettaa mikä tahansa pankki toimimaan ´Home´-valikoimana. ´Screen´-näppäin asettaa ko. Tilen ohjaamaan näytön mikserinäkymää, näin mitä tahansa Fader Tile-lohkoa voidaan käyttää masterina.
Layer-kerrokset ja vierittäminen
SSL on käyttänyt layer-kerroksiin ja pankkeihin perustuvaa kanava-asettelua ja navigointia yli 20 vuotta digitaalisissa lähetys-, musiikki- ja post-konsoleissa. SSL Live-käyttöliittymä on elegantti ja joustava ja sen avulla saadaan laajalti kustomoitava työalue, jonka avulla suuremmatkin projektit pysyvät organisoituina ja hallinnassa. Jokainen Fader Tile-lohko pystyy näyttämään jopa viisi vieritettävää layer-kerrosta. Jokaisessa kerroksessa on viisi pystysuoraa pankkia ja jokaisessa pankissa on oma käyttöönottonäppäimensä (kerrokset ja pankit on värikoodattu ja ne saadaan merkittyä teksteillä). Kanavat voidaan järjestää mihin tahansa järjestykseen tämän rakenteen sisällä.
Pikaohjaimet
Jokaisen Fader Tile-lohkon yläreunassa on kaksitoista pikaohjainta (paina/valitse-ohjain sekä kolme näppäintä). Pikaohjaimet voidaan asettaa koko konsolin leveydeltä samalle parametrille (esim. Input-osa, Auxit jne) Fader Tile-ohjaimilla tai kosketusnäytöltä Channel-näkymässä.
Vaihtoehtoisesti kosketusnäytön alapuolella olevan Fader Tile-lohkon koko pikaohjainten rivi voidaan asettaa toimimaan Follow Detail-tilassa yksittäisinä parametriohjaimina EQ:lle, dynamiikalle tai efektiparametreille tms. Pikaohjainten säädinohjaukset voidaan vaihtaa liukusäätimille flip-toiminnolla.
Focus kanava
Sekä Channel Control Tile-lohko että Master Tile-lohkon Focus seuraavat valittua kanavaa ja muodostavat yhdessä ‘Focus´ -kanavan. Focus-liukusäädin asettaa kokonaisen yhden kanavan lohkon ergonomisesti optimaaliseen paikkaan konsolilla, näin operaattorilla on nopein tie ja tapa käsitellä minkä tahansa valitun kanavan asetuksia. Channel Control Tile-lohko muodostaa oman, itsenäisen monielekosketusnäytön ja hardwaren yhdistelmän. Sen avulla saadaan helposti asetettua valitun kanavan halutun prosessorin kaikki parametrit fyysisille ohjaimille, jotka ovat välittömästi analogikonsolien käyttäjälle tuttuja.
VCA:t, Mute-ryhmät ja pääliuku
Live-mikserin olennaisia työkaluja on tarjolla yllin kyllin. Mikä tahansa liuku voidaan asettaa VCA:lle. Mute-ryhmillä on oma näppäinryhmänsä Master Tile-lohkossa. Mikä tahansa kanava voidaan asettaa VCA:lle tai Mute-ryhmälle kanavan kosketusnäytön asetusvalikossa.
Myös Master Tile-lohkossa olevalla Master-liu’ulla on oma mittarointinsa, solo/mute- ja Query-näppäimensä ja se voidaan asettaa ohjaamaan mitä tahansa kanavaa, stemmaryhmää, auxia, VCA:ta, masteria, soloa tai Matrix-lähtöä.
Super-Q
SSL:n maineikkaan Super-Q -järjestelmän avulla käytössäsi on ennenkokemattoman joustava workflow yhden näppäimen painalluksella. Super-Q:lla käyttäjä voi levittää so. ”spillata” valitun liu’un/polun elementit tai määränpäät ohjauspinnalle. Se toimii kaikille signaalitietyypeille; kanavan ´Q´-näppäintä Fader Tile-lohkossa tai kosketusnäytöltä tai TaCo Screen Query-käyttöliittymiltä painamalla saat näkyviin mixbussit, jotka ovat miksauksessa aktiivisina. VCA:n Q-näppäintä painamalla saat näkyviin kaikki sen ohjaamat kanavat.
Super-Q näyttää myös syöttöjen tasot miksaukseen/miksauksesta ja näin välitön ja tarkka miksaaminen on mahdollista joko kanava- tai miksauskeskeisestä näkymästä. Levitystä voidaan tarkastella ja ohjata joko jokaisen kanavan päällimmäisellä enkooderilla tai ne voidaan automaattisesti ´flipata´ liu’uille.
Super-Q:ssa on kaksi tilaa; ´Compressed´, jossa nähdään tiivistettynä ainoastaan ne audioreitit, jotka tuovat tai vievät audiota Q:lla valitusta signaalipolusta ja ´Expanded´, jossa näytetään käyttäjän määrittämät layer-kerrokset ja pankit, näin kanavat saadaan asetettua näkymään juuri halutuilla paikoilla ohjauspinnalla. Tilat ovat konfiguroitavissa polkukohtaisesti, joten käyttäjällä on täysi workflow-kontrolli.
Uusi “Query to Focus Fader”-asetus asettaa valitun polun Focus-liu’ulle. Uusi Clear Query User-näppäin tarjoaa nopean tavan poistua Query-tilasta samalla näppäimellä joka kerran.
Spill
Joskus yksinkertaisimmat tavat ovat parhaita. Ainutlaatuisella Spill-ominaisuudella saadaan 5.1-, 4.0-, LCR- tai stereopolkujen erilliset kanavat yhden liu’un taakse, avattua ne viereisille liu’uille keskinäisten tasojen säätelyn tai editoinnin ajaksi ja suljettua ne taas yhdelle liu’ulle, kun toimet on tehty. Näin säästetään tilaa ja tehdään monikanavaisten elementtien manipuloinnista huomattavasti helpompaa.
Master Tile
Master Tile-lohko yhdistää automaatio-ohjaimet sekä Mute Group-näppäimet, Master-liu’un (joka voidaan asettaa ohjaamaan ja lukita mihin tahansa signaalitiehen), Focus Fader:in (joka voi joko seurata valittuna olevaa signaalitietä tai olla lukittuna haluttuun signaalitiehen) sekä valikoiman määritettäviä user-näppäimiä. Lohkossa on myös joustava Solo- ja Talkback-järjestelmämme. Kaksi itsenäistä Solo-bussia, joista kummallakin on omat paino/valinta-tasonsäätimet, ohjaavat kolmea Solo-kanavaa, joita voidaan käyttää esimerkiksi syöttämään kulmia, kuulokkeita ja korvamonitoreja.
Solo Select- ja Output Select-näppäinten minimatriisi mahdollistaa yhden tai kummankin solo-bussin reitittämisen mihin tahansa tai kaikkiin solo-lähtöihin nopeasti ja helposti.
Talkback-kanavia on kaksi, kumpikin voi syöttää auxeja ja/tai direct-lähtöjä, niissä on omat, samalla logiikalla toimivat ohjaimet ja reititysnäppäimet. Eri Solo-kanavien vakiosoololähteet voidaan valita kaikkialta Live-järjestelmästä (mukaan lukien Matrix-lähdöt) tai kuudesta ulkoisesta solo-tulosta. Uudessa Broadcast Solo-tilassa on lähetystoimintaan tyypillisesti kuuluvia toimintoja kuten Solo Dim jokaiselle Solo-kanavalle sekä Auto Dim-ominaisuus. Solo & Talkback eivät kuluta konsolin yhteisiä polkuresursseja.
Channel Control Tile-lohko
Niille, jotka mieluiten käyttävät hardware-ohjausta, on Channel Control Tile-lohkossa laajennettu valikoima hardware- ja kosketusnäyttöohjauksia valitulle kanavalle. Siinä on 7.5” korkean resoluution kosketusnäyttö ja sen ympärillä 15 pyöritettävää ohjainta. Näytön alapuolelta löytyvät parametriryhmän välittömästi lohkon ohjaimille asettavat omat näppäinpaneelit EQ:lle, dynamiikalle, panoroinnille sekä insert-efekteille. Näytön päällä on kytkimet, joilla saadaan asetettua Input- ja Delay-parametrit ohjaimille sekä pikahakujen näppäinryhmä, joilla saadaan asetettua esimerkiksi auxeja, stemmaryhmiä, VCA:ita ja Mute-ryhmiä hardware-ohjaukseen pääkosketusnäytön sijaan.
Automaatio
Kuten yritykseltä, joka ensimmäisenä esitteli konsoliautomaation yli 30 vuotta sitten saattaa odottaa, SSL Live-konsoleissa on automaatiojärjestelmä, jossa hyödynnetään ylivoimaista studio- ja lähetyskokemustamme.
Automaatiota ohjataan täydellä hardware-käyttöliittymällä Master Tile-lohkosta tai ohjelmallisesti pääkosketusnäytöltä tai Channel Control Tile-lohkon näytöltä.
Järjestelmä kykenee tallentamaan käytännössä rajattoman määrän automaatiotilanteita. Automaatio-käyttöliittymä saadaan näkyviin myös ulkoiselle näytölle. Monipuoliset suodattimet antavat käyttäjälle mahdollisuuden päättää tarkkaan, mitä konsolin asetuksia tallennetaan tai luetaan, ei pelkästään globaalisti vaan myös scene-kohtaisesti. Scene-ryhmät mahdollistavat valittujen tilanteiden absoluuttisen tai suhteellisen muokkauksen yhdellä operaatiolla. Scenejä voidaan ottaa käyttöön manuaalisesti tai ulkoisilla triggereillä. Sceneihin saadaan mukaan myös Eyeconix-kuvat sekä kirkkausasetukset.